Wat is houtskool?


Houtskool voor op de BBQ, we kennen het allemaal wel. Houtskool is van alle leeftijden, als je nog op school zit dan moet je er van de leraar een mooie tekening mee maken. Als je wat ouder word, dan leert u een heel andere kant van houtskool kennen. U gaat er eten mee klaarmaken op de barbecue, heerlijk!

De houtskool ontstaat uit het gecontroleerd laten verbranden van hout, door het hout een beperkte luchttoevoer te geven kan het niet helemaal opbranden tot as en blijven er grote en kleine stukken git zwarte houtskool over.

Wist u dat houtskool in de begin jaren van het buskruit hier een belangrijk bestandsdeel van was?

Houtskool voor op de barbecue

Er zijn veel verschillende soorten en maten bbq houtskool en houtskoolbriketten op de markt om de barbecue mee te vullen. Met veel verschillende namen, ik noem even de ‘houtskool’, ‘premium-houtskool’, ‘restaurant-houtskool’ en de ‘kokoshoutskool’ of ‘kokosbriketten’. Uiteindelijk is al deze houtskool een boom geweest of heeft het hierin gehangen.

Waarom zijn er dan zoveel verschillende soorten hoor ik u denken. Het antwoord is simpel, er zijn zoveel soorten houtskool omdat er zoveel verschillende soorten bomen zijn. Uit elke houtsoort komt zijn eigen kwaliteit houtskool.

Pak bijvoorbeeld even de White Quebracho uit Argentinië, dit is een zeer harde houtsoort een ideaal voor de barbecue. Doordat deze houtskool soort zo hard is duurt het lang voordat deze op temperatuur is. Als deze houtskool van de White Quebracho eenmaal op temperatuur is blijft die ook lang hierop hangen. Ook kan een harde houtskool soort enorm hoge temperaturen bereiken wat ideaal is om een lekker gerecht klaar te maken op de bbq.

Houtskoolbriketten, wat zijn dat?


Houtskoolbriketten zijn heel kort door de bocht samen geperste restanten van het productie proces van het maken van houtskool. Doordat de restanten van het maken van houtskool onder hoge druk in een mal worden samen geperst ontstaat er een mooie briket in de vorm van een kussen of een dikke staaf.

Houtskoolbriketten aansteken is wel een kunst op zichzelf u moet dit vaker gedaan hebben om hier de handigheid mee te krijgen. Doet u het verkeerd, dan staat u naar een grote (witte) rookwolk te kijken zonder dat er ook maar iets warm word.

Leg een laagje houtskool onder in de bbq en steek deze aan met aanmaakblokjes of houtwol, leg hierop vervolgende de houtskool briketten en laat hier genoeg zuurstof bij komen. Probeer het! De eerste keer zal vast niet zo soepel gaan, maar hoe vaker u het probeert, hoe handiger u er mee word. Het advies is dus om vaak de barbecue aan te steken en lekker te genieten 😉

Kokosbrikketen


Naast de houtskool en houtskoolbriketten zijn er ook nog de kokosnoot briketten van Fire-Up. Dit zijn briketten geperst van de schalen van een kokosnoot. Deze kokosbriketten kunnen een hoge temperatuur bereiken en zijn zeker geschikt om een heerlijke en volwaardige barbecue mee te hebben.

Naast het feit dat u na enige tijd heerlijk aan het genieten bent van de geuren die van de barbecue afkomen en het water u al in de mond loopt, bent u ook nog een ecologisch verantwoord bezig. Door met deze kokosnootbriketten te stoken draagt u dus ook nog een uw steentje bij aan de natuur.